Admiral sommerfuglen

RELATEREDE ARTIKLER

Admiralen eller på latin Vanessa Atalanta er en særdeles kendt sommerfugl af Takvingefamilien. Den ses i hele Europa, Nordafrika og Lilleasien – fra Iran og helt over til det østlige Rusland. Desudover findes den i stort set hele Nordamerika, hvor den fløj så langt som til New Zealand. Det er altså en såkaldt træksommerfugl, som fra Sydeuropa kan flyve helt Island.

I Danmark er admiralen bedst kendt som en flittig gæst sidst på sommeren. Den bliver tiltrukket af af de sent blomstrende kurveplanter som Tidsel og Hjortetrøst, og naturligvis de sent modnede og ædelt forrådnede frugter der er guf for Admiralen. Den er derfor set meget i de danske kolonihaver.

Forekomst i Danmark
Admiralen kommer hvert eneste år forbi Danmark i starten af juni. Det er overvintrende sommerfugle fra Sydeuropa, som lægger æg her i landet. I august topper antallet af de klækkede sommerfugle. Admiralen kan i tilfælde af en mild vinter overvintre i Danmark. Når den gør det vil den ses få steder og i lille antal rundt omkring. Der er dog ikke meget af den føde og i modsætning til dagpåfugleøje og nældens takvinge, så sætter admiralen sig til overvintring på en gren, en stamme eller mellem blade eller sågar under løse sten. De fleste vil dog trække sydpå om efteråret.

Livscyklus
Admiralen kan lægge sine op til 1.000 æg på den velkendte Brændenælde. Når sommerfuglelarverne kommer ud efter fire til fem dage er de meget svære at få øje på, da de falder sammen med bladene. Larverne har sorte og hvide prikker og et gult bånd på hver sin side. De lever af brændenældebladene. Efter cirka tre uger er larven helt udvokset og den vil forpuppe sig. Efter omkring to uger klækkes puppen og den voksne sommerfugl kommer frem.

Foderplanter
Larven af admiral lever som sagt på Stor Nælde, Liden Nælde og Springknap. Den fuldt ud voksne admiral kan leve på alle steder, så længe der er mange blomster, som den kan suge sin nektar af. Om efteråret vil den også suge saften fra de modne nedfaldsfrugter som blomme og æble eller kirsebær der ligger og gærer i solen. Sommerfuglen kan endda blive helt beruset og så bliver den dvask og meget nem at fange eller bare snige sig helt tæt på.

Admiral sommerfuglen – Udseende

Admiralen er en af de helt stor dagsommerfugle med et vingefang på imponerende 5,5 til 7 centimeter. Oversiden af vingerne har en sort bund med karakteristiske hvide pletter på den yderste spids af forvingerne. Længere inde på forvingerne og på kanten af bagvingerne kan du se et lysende orange bånd. Admiralens underside er et særdeles kompliceret mønster af øjepletter og sjove cirkler i et utal af farver.

Fakta om: Admiral sommerfuglen

Familie: Nymphalidae (Takvingefamilien)
Slægt: Vanessa
Art: V. atalanta

Læs også disse artikler

Aurora Anthocharis cardamines – Sommerfugl

Aurora eller på latin bedre kendt som Anthocharis Cardamines, er en sommerfugl af Hvidvingefamilien. Aurora er den sommerfugl i Danmark, hvor hannen...

Grøn Busksommerfugl – Callophrys rubi

Den grønne busksommerfugl eller på Callophrys rubi er en sommerfugl af Blåfuglefamilien, som findes lokalt i Jylland. Den ses særligt meget i...

Har du brug for en bedemand i Hørsholm? At miste en elsket er en svær tid, og det kan være udfordrende at håndtere alt...

Når man mister en elsket, kan det være svært at håndtere alle de praktiske opgaver, der følger med. Det kan være udfordrende at tage...