Almindelig Blåfugl – Polyommatus icarus sommerfugl

RELATEREDE ARTIKLER

Den almindelige Blåfugl eller på latin Polyommatus Icarus er en sommerfugl af Blåfuglefamilien, som er meget udbredt over hele Europa. Lige fra Nordafrikas bjerge og mod øst til det østlige Asien er den også særlig godt kendt. Arten er – som navnet nok antyder – den mest almindelige Blåfugl i hele Danmark. Den kan findes i stor flok på vejskråninger og byggegrunde, heder og enge, overdrev og skovlysninger, samt andre åbne og græs klædte steder med forskellige Ærteplanter. Det er nemlig larvens helt foretrukne føde. Det må dog ikke være på for våd bund. De første Almindelige Blåfugle kan ses fra maj og langt ind i september.

Livscyklus
Den meget lange flyvetid fra starten af maj til slutningen af september skyldes især, at sommerfuglen har helt op til tre generationer på kun en enkelt sommer. Hvilket er temmelig meget mod de normale et og to generationer. En uge efter ægget er blevet lagt udklækkes larven. Efter fire uger er larven voksen og vil forpuppe sig. Sommerfuglen udklækkes af puppen ti til tyve dage efter. Skulle der komme meget sene larver så sætter de sig til overvintring tæt ved jordoverfladen tæt ved værtsplanten og så forpupper de sig næste forår.

Almindelig Blåfugl – Udseende

Hannerne af den almindelige blåfugl er blå og kan næsten fremstå lysende, medens hunnerne er meget varierende og findes i mange variationer helt fra mørk og chokoladebrun med orange pletter til helt lyseblå – akkurat som hannen. Sommerfuglens vingefang er 2,5–3,5 cm og kønnene er ens i størrelsen.

Fakta om:

Familie: Lycaenidae (Blåfuglefamilien)
Slægt: Polyommatus
Art: P. icarus

Læs også disse artikler

Mnemosyne – Parnassius Mnemosyne

Mnemosyne eller på latin Parnassius mnemosyne er en sommerfugl af Svalehalefamilien. Den er spredt udbredt i hele Europa. Den findes også...

Hvad er solformørkelse?

Hvad er måneformørkelse? Der er ikke mange naturfænomener der kan måle sig med en måneformørkelse. Den opstår når fuldmånen...

Brun Pletvinge – Melitaea Athalia

Brun pletvinge eller på latin Mellicta Athalia er en sommerfugl af Takvingefamilien, som er vidt udbredt i Europa og gennem Asien.