Blåhale – Favonius quercus

RELATEREDE ARTIKLER

Blåhale eller på latin Neozephyrus Quercus er en sommerfugl, der er særligt knyttet til Egekronerne. Den er vidt udbredt i Europa, den vestlige del af Asien og det nordvestlige egne af Afrika.

I Danmark finder du Blåhalen i de områder, hvor dens foretrukne foderplante- egetræet – er udbredt. Det er en af de sommerfugle, der helt atypisk ikke tager nektar fra blomsten, men lever af den honningdug der er i trækronerne. Blåhale er Danmarks mest almindelige og udbredte busksommerfugl.

Livscyklus
Blåhalen flyver fra juli til et stykke ind i september. Eg – det vil sige både Stilkeg og Vintereg er værtsplante for Blåhalen. Deres æg lægges ved foden af Egens knopper. Der udvikler larverne sig hurtigt. De overvintrer inde i ægget, hvor de herfra gnaver sig ud omkring starten af maj. De kravler op og såiser af Egens blomster. Larven er helt fuldvoksen i juni, og derefter forpupper de sig i vissent løv.

Blåhalens udseende

Deres vingefang er mellemstort og cirka 3 –3,5 cm. Hunnen er lidt atypisk lidt mindre end hannen. Blandt de danske sommerfugle kan den slet ikke forveksles med andre. Hannen har en stærk stålgrå overside, medens hunnen i stedet et par skinnende blå pletter ved vingeroden. De ses oftest med sammenklappede vinger. Her kan du se linjetegningen i sort/hvide, samt den orange øjeplet, lige indenfor halen.

Fakta om: Blåhale 

Familie: Lycaenidae (Blåfugle)
Slægt: Neozephyrus
Art: N. quercus

Læs også disse artikler

Guide: Find en skihjelm der passer til dig

En skihjelm er enhver skiløbers uundværlige skiudstyr. Det er det udstyr som beskytter og sikrer dig mod de mest fatale skader, og...

3 tips til din bilferie

Skal du snart på bilferie, og har du ikke den store erfaring med at kør-selv ferie, har vi...

Rødplettet Blåfugl – Aricia agestis

Rødplettet blåfugl eller på latin Aricia agestis er en sommerfugl af Blåfuglefamilien, som er vidt udbredt i Europa og og Asien.