Blåhale – Favonius quercus

RELATEREDE ARTIKLER

Blåhale eller på latin Neozephyrus Quercus er en sommerfugl, der er særligt knyttet til Egekronerne. Den er vidt udbredt i Europa, den vestlige del af Asien og det nordvestlige egne af Afrika.

I Danmark finder du Blåhalen i de områder, hvor dens foretrukne foderplante- egetræet – er udbredt. Det er en af de sommerfugle, der helt atypisk ikke tager nektar fra blomsten, men lever af den honningdug der er i trækronerne. Blåhale er Danmarks mest almindelige og udbredte busksommerfugl.

Livscyklus
Blåhalen flyver fra juli til et stykke ind i september. Eg – det vil sige både Stilkeg og Vintereg er værtsplante for Blåhalen. Deres æg lægges ved foden af Egens knopper. Der udvikler larverne sig hurtigt. De overvintrer inde i ægget, hvor de herfra gnaver sig ud omkring starten af maj. De kravler op og såiser af Egens blomster. Larven er helt fuldvoksen i juni, og derefter forpupper de sig i vissent løv.

Blåhalens udseende

Deres vingefang er mellemstort og cirka 3 –3,5 cm. Hunnen er lidt atypisk lidt mindre end hannen. Blandt de danske sommerfugle kan den slet ikke forveksles med andre. Hannen har en stærk stålgrå overside, medens hunnen i stedet et par skinnende blå pletter ved vingeroden. De ses oftest med sammenklappede vinger. Her kan du se linjetegningen i sort/hvide, samt den orange øjeplet, lige indenfor halen.

Fakta om: Blåhale 

Familie: Lycaenidae (Blåfugle)
Slægt: Neozephyrus
Art: N. quercus

Læs også disse artikler

Dette skal du være opmærksom på, når du foretager et lån

Danskerne låner penge som aldrig før. Lån er blevet ganske populært de seneste år, og nogle lån er bedre end andre. Det kan være et tilbud, som...

Hvordan finder man rav

På jagt efter rav i de stille morgentimer Der er mange friluftselskere der spørger: Hvordan finder man rav?...

Stor Ildfugl – Lycaena Dispar

Den Store ildfugl eller Lycaena Dispar er en sommerfugl ud af Blåfuglefamilien. Den lever i sumpe og tørvelgrave i både Europa og...