Dagpåfugleøje – Aglais Io

RELATEREDE ARTIKLER

Dagpåfugleøje eller på latin Inachis io er en sommerfugl af Takvingefamilien, som er udbredt i næsten hele Europa og østpå helt til Japan.

I Danmark findes den overalt i landet. Den er selv på mindre øer. Dagpåfugleøjen strejfer en hel del om og den kan derfor ses i det åbne land såvel som villakvarterer, der skal bare være mange blomster. Flest ses dog på våde og frodige steder, langs skovbryn, ved moser og søer. Gerne der hvor Brændenælden vokser.

De første overvintrende sommerfugle ses så tidligt som i starten af marts. Medens de første nye eksemplarer først dukker op omkring slutningen af juli. I september bliver der meget færre sommerfugle, da de nu skal finde steder at overvintre. Den kan vandre over ret store afstande – helt op til flere hundrede kilometer. Derfor kan man være så heldig at møde den på Færøerne.

Dagpåfugleøje – Udseende

Dagpåfugleøjen hedder dagpåfugleøje, netop fordi at den har pletter på vingerne – der virkelig ligner øjne. Sommerfuglens farver kan minde om Påfuglehannens, særligt når den slår halen ud. Sommerfuglen forveksles ikke med andre sommerfuglearter i hele verden. Dagpåfugleøjens vingeundersider ikke så spraglede og farverige med mørkt gråbrun og uden de store pletter eller prikker. Farven kan godt minde lidt om meget mørk bark. Vingefanget er varierer meget helt fra 40 til 60 mm.

Forsvar med lyde
Dagpåfugleøjen har et som en af de få arter et ekstra kort på hånden over for fjender.Den kan sige lyde. Det gør den ved at gnide bagvingerne mod forvingerne og dermed frembringe en hidsig hvæsen og lavfrekvente lyde, som skræmmer fjender som mus og flagermus.

Livscyklus
Dagpåfugleøjen har en enkelt generation for hvert år. Æggene bliver lagt på stor Nælde eller Humle og de klækkes omkring to uger senere. Efter to til fem uger er larven udvokset og forpuppes.

Derefter går der yderligere et par uger og så klækkes puppen. Sommerfuglen overvintrer som et voksent eksemplar. Den overvintrer på kølige og særligt mørke steder som et hult træer, brændestabler og skure, samt spalter i sten og stengærder.

Fakta om: Dagpåfugleøje

Familie: Nymphalidae (Takvingefamilien)
Slægt: Inachis
Art: I. io

Læs også disse artikler

Skov-Bjergrandøje – Erebia Ligea

Skovbjergrandøjen som på latin hedder Erebia Ligea er en mindre sommerfugl af Takvingefamilien. En er udbredt i Europa, hvilket gælder mange af...

Spættet Bredpande – Pyrgus malvae

Den spættede bredpande eller som den hedder på latin Pyrgus Malvae er en sommerfugl af bredpandefamilien. Det er den mindste en de...

Dobbelt op på nydelse: De bedste spaophold med fiskemuligheder på Sjælland

Hvis du elsker at slappe af og samtidig være aktiv, har du sikkert hørt om spaophold med fiskemuligheder. Disse ophold er perfekte til dem,...