Det Hvide C – Polygonia C-album sommerfugl

RELATEREDE ARTIKLER

Det hvide C eller på latin bedre kendt som Polygonia c-album er en sommerfugl af Takvingefamilien, som holder til i skoven, hvor planter som Humle eller Stor Nælde vokser. Den kan dog sagtens ses andre steder, i det den flyver meget omkring.

Udbredelse
Det hvide C er særdeles udbredt i Europa og ikke mindst i bjergene omkring Nordvestafrika. Den ses også i den tempererede del af Asien.

Arten er ret sjældent set i Danmark, men der er visse år, hvor den ses i et større antal. Det er i de år især i den østlige del af landet.

I det øvrige Norden er helt og aldeles almindelig og er en flittig gæst i Sveriges skove.

Livscyklus
Sommerfuglen vil typisk overvintre som voksen. Det kan for eksempel være i hule træer. De vågner omkring starten af april, hvor æggene klækker efter to til tre uger. Alt efter vejr og naturligvis temperatur tager larvestadiet mellem to uger og helt op til næsten 6 uger. Derefter forpupper larven sig og vil så klækkes efter et par uger.

Det Hvide C – udseende

Det hvide C har sit navn efter den meget tydelige tegning der er på undersiden af bagvingen. Det ligner på de fleste eksemplarer et C. Resten af undersiden er i orange-brunlige farver. Det er den sommerfugl i Danmark med de mest takkede vinger og især hannen kan i visse tilfælde næsten have haler på bagvingerne. Vingefanget er helt op til næsten 5 cm. Hunnen er – som vanligt – lidt større end hannen.

Fakta om: Det Hvide C

Familie: Nymphalidae (Takvingefamilien)
Slægt: Polygonia
Art: P. c-album

Læs også disse artikler

Violet Ildfugl – Lycaena alciphron

Den violette ildfugl er en sommerfugl i blåfuglefamilien, der er aktiv i dagtimerne. Den er meget udbredt særligt i dele af Østeuropa...

Sortbrun Blåfugl – Aricia Artaxerxes

Sortbrun blåfugl eller som den hedder på latin Aricia artaxerxes - er en sommerfugl af Blåfuglefamilien. Den er udbredt i både Europa,...

8 Flotte blomster til haven

Så snart foråret er over os tager familien Danmark ud i havecenteret efter friske blomster. Her er 8 flotte blomster I kan...