Dette skal du være opmærksom på, når du foretager et lån

RELATEREDE ARTIKLER

Danskerne låner penge som aldrig før. Lån er blevet ganske populært de seneste år, og nogle lån er bedre end andre. Det kan være et tilbud, som mange har svært ved at afslå, og derfor begiver de sig ind i låneverdenen. Det vigtigste er dog, at man kan navigere mellem alle typer af lån, så man træffer det bedst mulige valg. 

Vi kender det alle, man søger rundt på Google, finder et par fede nye sneakers, og blot få minutter efter dukker der en reklame op hvor skoene nu er på tilbud til halv pris. Et fristende tilbud, som går direkte i hjernen og udløser dopamin. Hjernens lykkemiddel der giver os anledning til at tro at vi gør et godt kup.  

Samme scenarie kan sammenlignes med visse lån, der får os til at tro at vi gør en god handel. I begge situationer er dette dog ikke tilfældet. I stedet bliver vi overlagt fragtgebyrer og renteomkostninger, og hvad der fremgik som et godt tilbud bliver en dyr fornøjelse. 

Hvis uheldet er ude 

Står du allerede i en situation hvor du har ladet dig friste af et hurtigt lån, og nu sidder med gæld til halsen, kan du gøre brug af samlelån. Samlelån gør det muligt at samle alle dine mindre lånebeløb et sted, således at du bedre kan skabe dig et overblik over hvor meget du skylder.  

Derudover kan du samtidig opnå en lavere rente, da du ved at konsolidere din gæld, undgår nogle af de høje rentesatser der medfølger ved fx kviklån. Et samlelån giver dig således mulighed for at opnå et større månedligt rådighedsbeløb, hvorved du hurtigere kan få afbetalt din gæld. Bliv meget klogere på samlelån på denne side

Ny i låneverdenen? 

Er du ny i låneverdenen, men overvejer at optage et lån, bør du være bevidst om en række ting forinden. Ved alle lån er der en række betingelser som gør sig gældende. Disse betingelser står oftest skrevet med småt, og er derved også dem der kan få dig til at falde direkte i fælden. Blandt disse betingelser fremgår det bl.a. hvor lang låneperioden er og derved hvornår pengene forventes at være afbetalt.  

Yderligere fremgår der øvrige gebyrer og renteomkostninger som medfølger og særligt bliver forøget hvis du ikke afdrager på gælden i tide. En fordel kan være at gå efter en billig ÅOP der indikerer de årlige omkostninger i procent. 

Lån med omtanke 

I alle situationer anbefales det ikke at man foretager et lån. Er der dog tale om en situation hvor man er i akut pengemangel eller ønsker at investere i et større aktiv som et hus eller bil, kan et lån dog blive nødvendigt. I sådanne tilfælde kan det være en fordel at snakke med sin bank. De kan hjælpe med at danne et overblik over ens økonomi, og således finde en løsning som ikke påvirker din privatøkonomi.  

Man kan også selv klarlægge et budget forinden. Derved kan man danne sig et overblik over sine indtægter og udgifter og således få et indblik i hvor stort et råderum man har. Er økonomien presset, kan det gå hen og blive en dyr fornøjelse at foretage et lån, og i sidste ende ikke svare sig. I stedet, bør man forsøge at lægge penge til side til en opsparing, og tage fra den hvis pengebehovet skulle opstå. 

Læs også disse artikler

Galathea – Melanargia galathea

Galatheap på latin Melanargia galathea er en lille sommerfugl af Takvingefamilien. Den er temmelig udbredt i dele af Europa fra det...

Nældens Takvinge – Aglais Urticae

Nældens takvinge eller på latin Aglais urticae er en sommerfugl og en meget velkendt variant af Takvingefamilien. Den er særlig udbredt i...

Tag på sommerfuglejagt med ungerne i bilen

Man kan altid finde på noget at lave med familien i weekenden, hvis bar man bruger sin fantasi. Der er museer man kan...