Engblåfugl eller på latinsk Polyommatus Semiargus er en sommerfugl af Blåfuglefamilien. Den er især udbredt i Europa og steder i Nordvestafrika og gennem Asien til Mongoliet.
I Danmark findes den mest i Jylland, hvor den foretrækker at flyve og sidde på enge med mange blomster og overdrev. Arten er i tilbagegang i Europa, fordi dens levesteder svinder voldsomt ind. Engblåfugl ses i Danmark kun i en enkelt generation på et år og flyver især i juni og juli. Dens flugt er temmelig væver og usikker på sammen tid – og med ret korte svæv. Den sætter sig ofte i den lave vegetation med halvt udslåede vinger.

Livscyklus
Engblåfugl har i Danmark flyvetid fra slutningen af maj til august og forekommer som nævnt kun i en enkelt generation om året. Den overvintrer som larve, som forpupper sig til foråret. De klækker efter et par uger – hvorefter den voksne sommerfugl kommer frem. Længere sydpå vil der som oftest forekomme to eller tre generationer om året.
Engblåfugl – Udseende
Hunnen af engblåfugl er lidt større end hannen og brun på oversiden uden orange tegninger. Hannen derimod er blå på oversiden og med fremtrædende ribber, et sort vingesøm og de markante hvide frynser. Undersiden ses der hos begge køn at de er gråbrune med enkle sorte pletter, men er helt uden de orange eller sorte pletter i sømfeltet. Vingefanget er fra 27 til 32 millimeter.
Fakta om: Engblåfugl
Familie: Lycaenidae (Blåfugle)
Slægt: Polyommatus
Art: P. semiargus