Gør din have og græsplæne klar til foråret

RELATEREDE ARTIKLER

Når foråret melder sin ankomst, så skal vores elskede haver også tages hånd om og klargøres. Der er mange ting i haven der får lov at stå uberørte i løbet af de koldere måneder og med foråret kommer derfor havearbejdet. Havearbejdet indebærer mange ting deriblandt optimering er græsplæne, klargøring af terrasse samt plantning og beskæring.

Her får du en guide til hvordan du gør din kære have klar og indbydende til den kommende forårs- og sommersæson.

Græsplanen; uden mos og med nye frø

En perfekt have kan være mange ting, og hvad den ene haveejer finder attraktivt er ikke nødvendigvis hvad naboen ville vælge. Men én ting som de fleste haveejere oftest vil være enige om er græsplænens vigtige funktion i de udendørs arealer.

Hvor højt græsset skal eller hvor mange kvadratmeter det skal dække kan variere, men de fleste haveejere kan nok blive enige om at mos i græsplænen er uønsket. Mos er dog en kendsgerning vi ikke kan komme udenom i det fugtige klima i Danmark, så det er et tilbagevendende problem, som man år efter år kan risikere at skulle kæmpe med.

Mos viser sig som store plamager på græsplænen der næsten ligner bløde puder. Ikke alle mennesker frastødes af deres æstetik, men de fleste vil dog foretrække at have en pæn græsplæne primært bestående af grønt græs.

Fremkomsten af mos ses ofte på skyggesiden af en plæne og forekommer hyppigere i græs hvori der er mangel på kalk og gødning. Skal man komme det uønskede mos til livs, så handler det om først at fjerne mosset med rive eller vertikalskære for dernæst at behandle græsset med kalk og gødning. Dette er den mest effektive løsning på problemet, og på den måde begrænser man risikoen for en snarlig tilbagevenden af den bløde begroning.

De områder hvor man har fjernet mosset fra vil nu være bare, og man skal her sørge for at få sået nyt græs. Vil man tætne sit græs i haven og få et bedre udtryk til plænen, så køb de bedste græsfrø her, som vil give en beundringsværdig have.

Gør terrassen klar til grillsæsonen

Et af de områder i haven som vi opholder os mest i er terrassen eller andre lignende udearealer som er indrettet til at opholde sig på.

Terrassen er for eksempel det sted i haven, hvor vi som udgangspunkt indtager vores måltider, drikker en kop kaffe, læser en bog eller solbader. Terrassen er vores stue udenfor, og det er her at vi virkelig nyder godt af den friske luft og de solrige dage.

Ligesom med græsplænen så gælder det også for terrassen at den ikke for megen opmærksomhed i løbet af vinteren. Idet vi ikke bruger terrassen i de regnfulde og kolde måneder, så glemmer vi næsten hvor højt værdsat den er om sommeren. Algerne får derfor frit slag på fliserne, møblerne falder hen og potteplanterne går i stykker eller tage skade af vind og vejr.

Når de første lune dage titter frem, så kommer vi atter i tanke om at vi faktisk gerne vil opholde os på terrassen, og så får vi travlt med at gøre det hele klar.

Skal terrassen være indbydende til den første grillfest, så er det altid en god idé at starte med at kigge på fliserne. Disse vil som oftest have brug for en rensning, som man enten selv kan vælge at udføre eller få professionel hjælp udefra.

Er fliserne taget hånd om, så vil der unægtelig være arbejde i forbindelse med de planter og potter som man eventuelt skulle have på terrassen. Har man det foregående ikke plantet planter som kan overleve vinteren, så vil en del af arbejdet ligge i fjernelse af døde planter. Er der derimod tale om planter som faktisk har overlevet vinteren, men som måske skal have lidt pleje. Så kan det være at det er en omplantning eller ny jord der skal til.

Udover planter og fliser, så vil der i mange tilfælde også være havemøbler der skal ses til. Mange danskere elsker at benytte sig af træmøbler, og har disse fået lov at stå ude hele vinterhalvåret, så vil de i visse tilfælde skulle slibes, oliebehandles og eventuelt lakeres, hvis man gerne vil opnå et flot udseende på dem.

Læs også disse artikler

Lille Ildfugl – Lycaena phlaeas Sommerfugl

Den lille ildfugl eller på latin Lycaena phlaeas er en dagsommerfugl, som er udbredt i Europa, Nord- og Østafrika, Asien og den...

Spættet Bredpande – Pyrgus malvae

Den spættede bredpande eller som den hedder på latin Pyrgus Malvae er en sommerfugl af bredpandefamilien. Det er den mindste en de...

Monark – Danaus Plexippus

Monark - der på latin bedst kendes under navnet Danaus Plexippus - er en sommerfugl af Takvingefamilien. Sommerfuglen er ses i Mexico...