Grønåret Kålsommerfugl – Pieris napi

RELATEREDE ARTIKLER

Grønåret Kålsommerfugl på latin – Pieris napi – er en sommerfugl af Hvidvingefamilien, der er udbredt i hele Europa og ikke mindst i de mere tempererede dele af Asien og Nordamerika.

I Danmark er den Grønårede Kålsommerfugl meget almindelig over hele landet – hvor den selv på de mindre øer kan ses. Her møder du den i skove og områder med næringsrig og fugtig jord. Den dukker frem samtidig med arten Aurora i begyndelsen af maj og kan ses helt hen sent i oktober.

Livscyklus
Den grønårede kålsommerfugl har grundet den lange tid i Danmark hele to generationer over sommeren i Danmark. Æggene lægges på Korsblomster, hvor den ligger side om side med æg af Aurora. Larverne fra de to arter er ikke i konkurrere, da larverne fra Aurora æder af skulperne og larverne af Grønåret kålsommerfugl æder bladene. Efter en uge klækkes æggene og larverne er udvoksede efter to til tre uger. Larverne forpupper sig herefter og klækkes efter en lille uges tid. Den anden generation vil overvintre i puppestadiet og kommer så frem til det næste forår.

Den grønårede kålsommerfugl vandrer til forskel fra stor og lille kålsommerfugl ikke.

Grønåret Kålsommerfugl – Udseende

Den grønårede kålsommerfugl kan hurtigt forveksles med Stor som Lille Kålsommerfugl, men den har små gråsorte trekantede pletter på forvingens søm. Bagvingernes underside har også farvede ribber, der fremtræder klare og olivengrønne. Den olivengrønne farve har en tendens til at blive svagere om sommeren. Men artens farver vil variere meget mellem generationerne og mellem hvert individ.

Fakta om: Grønåret Kålsommerfugl

Familie: Pieridae (Hvidvingefamilien)
Slægt: Pieris
Art: P. napi

Læs også disse artikler

Det Hvide W – Satyrium w-album sommerfugl

Det hvide W eller Satyrium w-album er en sommerfuglaf Blåfuglefamilien, som typisk er tilknyttet træsorten Elm i skovbryn. Der er ret udbredt...

Egesommerfugl – Satyrium Ilicis

Egesommerfugl eller på latin Satyrium Ilicis er en sommerfugl af Blåfuglefamilien, som er udbredt i Mellem- og Sydeuropa til Mellemøsten.

Aurora Anthocharis cardamines – Sommerfugl

Aurora eller på latin bedre kendt som Anthocharis Cardamines, er en sommerfugl af Hvidvingefamilien. Aurora er den sommerfugl i Danmark, hvor hannen...