Grønbroget Kålsommerfugl – Pontia daplidice

RELATEREDE ARTIKLER

Grønbroget kålsommerfugl på latin Pontia daplidice er en sommerfugl af Hvidvingefamilien. Den ses flyvende på strande og brakmarker. Den fortrække bar jord og et godt varmt mikroklima. Den grønbrogede sommerfugl møder du fra starten af maj til først i september.

Udbredelse
Arten er temmelig udbredt i Europa fra Spanien til Hviderusland. Den er desuden udbredt østpå gennem Asien fra Indien til Japan. Den er en ret sjælden gæst i Nordvesteuropa. Det er lige med undtagelse af Gotland i Sverige, hvor der er en fast ynglebestand.

Sommerfuglen har været forsvundet fra Danmark i over tyve år. Først i 1992 dukkede den op og menes nu heldigvis at være i fremgang. En af årsagerne til sommerfuglens fremgang mener man er at de er varmeelskende og vi må sige at de seneste år har været særdeles varme. De sene larver kan i kolde år slet ikke nå at forpuppe sig – og gøre sig klar – til overvintringen inden de dør af kulde. En anden årsag har man spekuleret kan være den øgede braklægning af marker i landbruget.
Livscyklus
Sommerfuglen findes i hele to generationer til trods for varmebehovet i løbet af et år. Æggene de lægges på korsblomster. Efter en uge klækkes ægget hvorefter larven lever af blomster og skulper. Efter to til fire uger er larven udvokset og vil forpuppe sig. Puppen efter 1. generation klækkes efter cirka to uger, mens pupper af den lidt sjældnere 2. generation overvintrer til næste forår.

Grønbroget Kålsommerfugl – Udseende

Den grønbrogede kålsommerfugl ligner de andre kålsommerfugle ved første øjekast, men den er ret nem at kende. På forvingerne er der en meget kraftig sort midtplet. Den findes ikke på de andre kålsommerfugle. Der er en ret stor diversitet og variation mellem de forskellige generationer og ikke mindst mellem kønnene. Den har et vingefanget mellem 34 og 48 mm.

Fakta om: Grønbroget Kålsommerfugl

Familie: Pieridae (Hvidvingefamilien)
Slægt: Pontia
Art: P. daplidice

Læs også disse artikler

Hvordan og hvornår skal du bruge en ægløsningstest?

Ægløsningstesten er et populært værktøj, som mange kvinder bruger i deres kamp for at blive gravide. Men hvordan og hvornår skal man bruge en...

Spiselige svampe i Danmark

Der er masser af spiselige svampe i Danmark. Det er en af de mest spændende aktiviteter - at gå på svampejagt, enten...

Sortplettet Blåfugl – Phengaris Arion

Sortplettet blåfugl på latin Phengaris Arion er en sommerfugl af blåfuglefamilien, der er udbredt i Europa og Asien. I Nordvesteuropa er den...