Hvad er solformørkelse?

RELATEREDE ARTIKLER

Hvad er måneformørkelse?

Der er ikke mange naturfænomener der kan måle sig med en måneformørkelse. Den opstår når fuldmånen bevæger sig ind bag Jorden. Så kommer den nemlig ind skyggen. Det er ikke noget der sker hverken hver dag eller en gang om året. Det er en sjælden begivenhed – som de fleste naturelskere følger særligt med i og håber på skyfri himmel. I modsætning til en solformørkelse kræver det intet udstyr at opleve. Lyset er nemlig en genspejling af solen og derfor langt svagere. Samtidig er der en betydelig sidegevinst. Nattens stjerner fremstår endnu mere skarpt og klart.

Hvad skyldes en måneformørkelse

Det er sådan at månens bane om jorden ikke er helt perfekt i forhold til at jorden kan skygge for solens lys. Den hælder omkring 5 grader. Da solen skal stå på helt lige linje og jorden skal være helt perfekt mellem solen og månen, så er det meget sjældent.

En total måneformørkelse er ikke som vi forestiller os. Det bliver nemlig ikke helt mørkt men blodmåne. Dette er et helt utroligt flot syn og noget for alle friluftsmennesker. Det er også heldigt at det sker meget oftere end solformørkelser, som er helt unikke oplevelser og hvor folk flere år i forvejen planlægger deres rejser for at opleve.

De næste måneformørkelser

Der er ikke lang tid til de næste måneformørkelser. Allerede i juni 2020 er der delvis måneformørkelse. Det samme i november 2021 for så at blive afløst af en total måneformørkelse i maj 2022. Derefter går der lang tid før vi igen vil opleve en total måneformørkelse. Der går nemlig tre år, hvor vi i marts 2025 og igen i september 2025 vil få det på disse kanter.

En total solformørkelse

Det er en kæmpe begivenhed når der er total solformørkelse et sted i verden. Det er et utroligt syn, der for mange er et unikt øjeblik. Her er det månen der skygger for solen, hvilket har en utrolig smuk effekt. Des bliver der helt og totalt mørkt og så kan man se omridset af solen – solens korona. Det er et helt særligt syn, som får folk til at valfarte til selv de fjerneste egne af jorden for at opleve. Hvornår er der solformørkelse rundt om i verden? Der er et godt stykke tid til den næste totale solformørkelse.

Hvor lang tid varer en solformørkelse?

Den totale solformørkelse opleves på Jorden med nogle års mellemrum. En solformørkelse ser ud  som om et lys der langsomt slukkes eller der bliver trykket et gardin for således at det lyset dæmpes. Det går langsomt og varer faktisk kun et par minutter. Der er ikke mange solformørkelser rundt om i verden. De er til gengæld særdeles nemme at forudsige med stor præcision, i det man kender jordens og månens baner om hinanden. Den næste er derfor i Argentina og Chile den 14. december 2020.

Er du mere nysgerrig omkring det astrologiske kan vi anbefale at læse mere omkring stjernetegn og horoskoper hos mit-stjernetegn.dk

Læs også disse artikler

Gennemstrømningsvandvarmere – Hvad er det, og hvorfor skal du have en?

Hvis du er træt af at skulle have varmt vand fra din centralvarme, når du gerne vil have et varmt bad, så er en...

Hvorfor venner med fordele er en dårlig idé

Når det kommer til forhold, er der alle slags muligheder derude. En mulighed, der er blevet mere og mere populær på det seneste, er...

Sydeuropæisk Svalehale – Iphiclides podalirius

Den sydeuropæiske Svalehale, der på latin hedder Iphiclides Podalirius er en sommerfugl af svalehalefamilien. Den er temmelig kendt og udbredt i Europa...