Hvor mange edderkopper spiser man om året?

RELATEREDE ARTIKLER

Du har helt sikkert hørt om myten med, at hvor mange edderkopper spiser man om dagen. Eller rettere om natten. For siden en filmplakat fra slutningen af 1970erne jog en skræk i livet på børn unge og ældre med et ikonisk billede af en edderkop på vej ned i svælget på en teenager. Så har der været ekstra opmærksomhed på hvor en husedderkop kravlede hen om natten. Det blev ikke bedre da filmen Araknofobi ramte Danmark, hvilket gav edderkoppen en helt ny og farlig dimension. Det er lidt en joke med de giftige edderkopper herhjemme, men myten om at edderkopper kan kravle ind i munden om natten har sit helt eget liv. Nu behøver du ikke læse videre – for svaret er et klart NEJ. Det har ellers været fremme med undersøgelser, der viste at det gjorde de. Det viser faren for, hvor vildt fake news eller vanvittige historier kan få sit helt eget liv på internettet. Men her på siden er vi mere fakta end fiktionsorienterede.

Tanken om en stor jagtedderkop i munden, som du æder med hud og hår er bare ulækker, men du kan være helt sikker på at edderkopper har samme præferencer som dig. De foretrækker nattero i eget spind og ikke en seng, hvor du tonser rundt mellem lagnerne. De kan dog sagtens ved uheld havne i sengen – men der vil flugt være mere sandsynligt end din mund. Hvor tillokkende den end kan synes for din mand eller kone.

Edderkopper søger heller ikke soveværelset, men bare rum i det hele taget hvor den kan få ro – og mad.

De største edderkopper i Danmark

Edderkopper i Danmark kan sagtens blive ret store. Der er 535 arter alene i Danmark, men det er stadigvæk meget lidt sammenlignet med de omkring 40.000 arter af edderkopper, der findes i resten af verden. Kønsrollerne er også noget anderledes eftersom hannernes liv er noget kortere end hunnernes. Her er hannernes funktion ren parring for så at dø. Den største husedderkop bliver omkring 10 cm i diameter, hvilket dog er en håndfuld – eller en mundfuld for at blive i talemåden og myten. De findes overalt, men sjældent i sengen- De lever deres eget liv i kældre og lofter, hvor de i ro og mag kan fange og fortære deres bytte. Det er dog ikke mennesker der står på menuen, men fluer ad libitum. Edderkopper kan dog godt bide, hvilket så giver en frygt for om edderkopper i Danmark kan være giftige og ikke mindst puster til den fobi for edderkopper de fleste af os har.

Frygten for danske edderkopper

Der er ingen grund til panik. Chancen for at dø af edderkoppebid i Danmark er nærmest mindre end at du kommer til at spise en i søvne. Det er med andre ord nærmest en umulighed. Det er faktisk alle danske edderkopper, som kan bide. Men biddet er HELT ufarligt. Det er kun fluer og andet byttedyr, der skal frygte edderkoppens bid. Det farligste Danmark har oplevet er at der har sneget sig en ”Sort enke” med i hjem fra det store udland. Der er to kendte historier. Begge edderkopper kom som blinde passagerer i en amerikaner bil. Så de var godt kørende fra start, så at sige. Ham der havde importeret bilen havde således kravlet rundt med dem i bilen og her kan man sige at det er det tætteste på en edderkoppekatastrofe i lille Danmark. Det er nu ikke sådan at man bare dør af et Sort enke-bid. Det er kun hvis man ikke får behandling i tide, at giften er kraftig nok til at dræbe. Faktisk er det sådan at edderkopper aldrig har været involveret i et dødsfald i Europa. Men giftige kan de dog godt være hvis du for eksempel tager til Brasillien. Her huserer den giftigste edderkop i verden – nemlig den brasilianske vandre-edderkop, der hedder Phoneutria. Den er så heldigvis ikke en flittig gæst i det kolde nord.

Læs også disse artikler

Sådan vælger du den rigtige rullemadras

Det er vigtigt at overveje din kropsstørrelse og -vægt, når du planlægger din kost og motion. At opretholde en sund kropsvægt kan reducere risikoen...

Spættet Bredpande – Pyrgus malvae

Spættet bredpande eller på latin Pyrgus malvae er en sommerfugl af Bredpandefamilien, som er den mindste bredpandeart i Danmark.

Isblåfugl – Polyommatus amandus

Isblåfugl som på latin hedder Polyommatus Amandus er en sommerfugl af Blåfuglefamilien. Den er udbredt i det Europa og det vestlige Asien....