Iris – Apatura iris sommerfugl

RELATEREDE ARTIKLER

Iris eller på latin Apatura Iris er en sommerfugl af Takvingefamilien, der er udbredt i Mellemeuropa fra Frankrig og helt over til Rusland. Iris finder derudover også i dele af Asien for eksempel i Japan. Sommerfuglen ses i Danmark fra juli til slutningen af august i løvskove og ved moser, hvor planten Seljepil er udbredt. Navnet iris er inspireret af det “iriserende” skær på hannens vinger, der kommer når lyset falder i en bestemt vinkel.

Iris i Danmark
Iris er derfor en af de flotteste sommerfugle, du kan opleve i Danmark. Den er dog langt fra særligt udbredt. I det Danmark ligger lige på grænsen for hvor lagt den kommer mod nord og kulden, men de varme somre og særligt gode efterår har gjort den mere almindelig. Du kan de gode år møde den i skoven. Særligt skal du gå efter planten Seljepil og de gamle Egetræer. Et godt fif er at lokke den til i sommerperioden med en sur sok eller lidt gammel ost. For Iriskan godt lide ulækre og stinkende sager.
Livscyklus
Dens æg bliver lagt på oversiden af Seljepilens blade. Efter to uger kommer larven frem. Den gennemgår en del hudskifter inden vinteren. Til foråret vågner larven så igen og spiser sig tyk og fed helt til midten af juni. Her forpupper den sig. To til tre uger senere kommer den voksne iris frem fra puppen. I det at sommerfuglen er knyttet til en planteart – Seljepil – er den ret sårbar. Har du først opdaget Iris i en skov, så er det en god ide at passe på Seljepilene der.

Iris – Udseende

Hannen hos irisen er meget let at genkende på sit flotte blå skær. Den har et vingefang 60 til 72 mm og er helt op til 50 mm lang. Det er dermed en af de allerstørste dagsommerfugle overhovedet i Danmark. Hunnen er anderledes mørkebrun på undersiden med brede og hvide bånd. Hannen har også de hvide tegninger, og de er suppleret med to røde ringe på bagvingerne som udgør deres øjepletter. Bagsiden af vingerne for begge køn er udsmykket med tegninger i sort, rødt, hvidt og gråt. Der findes en ret så tydelig øjeplet oppe på forvingerne.

Fakta om: Iris

Familie: Nymphalidae (Takvingefamilien)
Slægt: Apatura
Art: A. iris

Læs også disse artikler

Gul Høsommerfugl – Colias Hyale

Gul høsommerfugl som på latin hedder Colias hyale er en sommerfugl af Hvidvingefamilien. Den er særligt udbredt i Europa.

Moseperlemorsommerfugl – Boloria Aquilonaris

Moseperlemorsommerfugl også kendt som Boloria Aquilonaris på latin er en sommerfugl af takvingefamilien. Den er vidt udbredt i Norden og holder til...

Foranderlig Blåfugl – Plebejus Idas

Foranderlig blåfugl eller på latinsk Plebejus idas er en sommerfugl af Blåfuglefamilien, der er udbredt i store dele af Asien, Europa og...