Lille Ildfugl – Lycaena phlaeas Sommerfugl

RELATEREDE ARTIKLER

Den lille ildfugl eller på latin Lycaena phlaeas er en dagsommerfugl, som er udbredt i Europa, Nord- og Østafrika, Asien og den østlige del af Nordamerika. Den er meget almindelig i hele Danmark, hvor den er den almindeligste af ildfuglene og flyver i månederne fra april til oktober og hyppigst i august. Den lille ildfugl foretrækker de tørre og tilsandede områder som for eksempel strandoverdrev eller gode brakmarker og kan findes i alle blomsterrige områder.

Livscyklus
Sommerfuglen flyver i Danmark i to og op til tre generationer. Den overvintrer som larve, der forpupper sig om foråret, hvorefter den klækker tre til fire uger senere. Den første generations flyvetid topper omkring 1. juni. Den anden generation topper i starten af august.

Lille Ildfugl – Udseende

Den lille ildfugl er ret lille. Det vil sige fra 25 til 30 millimeter i vingefang. Sidst på året ses den endda i endnu mindre eksemplarer. Den har orangerøde forvinger med kantede sorte pletter, samt mørke bagvinger med et gyldnent sømbånd på oversiden og mørke pletter på undersiden. Hunnen er som vanligt for dagsommerfugle lidt større end hannen.

Fakta om: Lille Ildfugl

Familie: Lycaenidae (Blåfuglefamilien)
Slægt: Lycaena
Art: L. phlaeas

Læs også disse artikler

Violetrandet Ildfugl – Lycaena hippothoe

Sommerfuglen Violetrandet ildfugl er i blåfuglefamilien. Den er især udbredt på enge og overdrev med blomster i de mellemste og nordligste dele...

Gul Høsommerfugl – Colias Hyale

Gul høsommerfugl som på latin hedder Colias hyale er en sommerfugl af Hvidvingefamilien. Den er særligt udbredt i Europa.

Brun Pletvinge – Melitaea Athalia

Brun pletvinge eller på latin Mellicta Athalia er en sommerfugl af Takvingefamilien, som er vidt udbredt i Europa og gennem Asien.