Monark – Danaus Plexippus

RELATEREDE ARTIKLER

Monark – der på latin bedst kendes under navnet Danaus Plexippus – er en sommerfugl af Takvingefamilien. Sommerfuglen er ses i Mexico og USA, og den er kendt for at kunne vandre langt. Dette kan føre til at den ses på New Zealand, i Australien og tilfædige steder i Europa. Der har den blandt andet slået sig ned ved De Kanariske øer og i Portugal. Den ses virkeligt sjældent i Danmark. Man har dog fundet vingestumper i Nordjylland omkring 1978 og det er formentlig et “importeret” eksemplar man fandt ved Hvalsø i midten af 1990erne.

Monarken blev beskrevet af selveste Carl von Linné i 1758.

Monark – Udseende

Monarkens for-vingelængde – det vil sige fra rod til spids – er 3,7-5,0 centimeter. Det er med andre ord en stor sommerfugl. Den er let at genkende på de tydelige mønstre og meget kraftige farver.. Det er kun den markant mindre Danaus chrysippus, som lever også på de Kanariske øer der minder om monarken. Monarkens måde at flyve sig på adskiller sig ligeledes ret markant fra andre danske sommerfugle. Monarken flyver nemlig med ret langsomme vingeslag og får derved en glidende flyvebane, hvilket står i kontrast til hjemlige sommerfugles mere flagrende og siksakkende stil.

Larven

Monarkens larve spiser silkeplanter. Her optager den en gift som giver den de stærke farver der gør den letgenkendelig. Det er med til at gøre at den signalerer at den er giftig for truende dyr. Den er dog for de fleste slet ikke giftig nok, da den ikke optager nok gift. Men signalet er nok til at rovdyr lader den være. Monarken har mange generationer bare i løbet af et år. Den kan ikke tåle frost og kan immigrere over meget lange afstande på 3000 km.

Fakta om:

Familie: Nymphalidae (Takvingefamilien)
Slægt:Danaus
Art: D. plexippus

Læs også disse artikler

Hvordan finder man rav

På jagt efter rav i de stille morgentimer Der er mange friluftselskere der spørger: Hvordan finder man rav?...

Lille Kålsommerfugl – Pieris rapae

Lille kålsommerfugl eller på latin Pieris Rapae er en sommerfugl af Hvidvingefamilien, som ses i stort omfang i Europa og Nordafrika, samt...

Dukatsommerfugl – Lycaena virgaureae

Dukatsommerfugl eller på latin Lycaena virgaureae er en sommerfugl af Blåfuglefamilien, som er udbredt i store dele af Norden, Mellem- og Østeuropa...