Nældesommerfugl – Araschnia levana

RELATEREDE ARTIKLER

Nældesommerfuglen eller på latin Araschnia Levana er en sommerfugl af Takvingefamilien, der er vidt udbredt i Mellem- og Sydeuropa og Asien.

I Danmark er den indvandret omkring starten af 1900 tallet og kan nu træffes i stort set hele landet. Nældesommerfuglen er usædvanlig på den måde at forårs- og sommergenerationen ikke ligner hinanden. Arten er – som navnet antyder – knyttet til planten Stor Nælde. Den opholder sig i områder, hvor denne plante er. Det vil sige i frodige skovlysninger, i kanaler og i grøfter, moser og i tilgroede enge. Nældesommerfuglen er ikke territorial som de andre i takvingefamilien.

Livscyklus

Æggene bliver lagt på Stor Nælde og de ligner nærmest guirlander, som til forveksling ligner plantens blomsterklaser. Efter fem til seks dage så klækker æggene – og larverne ser dagens lys. Larven er udvokset efter tre til fire uger, her efter den forpupper sig. Den første generation af pupper klækkes efter to uger og bliver til den voksne sommervariant. Den anden generation af pupper overvintrer normalt og bliver til den voksne forårsvariant året efter.

Forårsgenerationens flyvetid starter i maj for så at være væk igen i juli. Derefter tager sommergernerationen over og flyver til august. I sommeren 1992, hvor der vare ekstra varmt nåede den en tredie generation.

Nældesommerfugl – Udseende

Nældesommerfuglen er klart den mindste af de danske dagsommerfugle af Takvingefamilien. Vingefanget er kun på 31–42 mm. Hunnen er – som det er for vane hos sommerfugle – større end hannen og har rundere vinger. Arten hedder både på svensk og engelsk “landkort-sommerfugl”. Det skyldes en meget særlig og ikke mindst karakteristisk tegning i beige, chokoladebrun og blå på undersiden af vingerne, som ligner et landkort med veje og forskellige landområder.

Fakta om: Nældesommerfugl

Familie: Nymphalidae (Takvingefamilien)
Slægt: Araschnia
Art: A. levana

Læs også disse artikler

Gør din have og græsplæne klar til foråret

Når foråret melder sin ankomst, så skal vores elskede haver også tages hånd om og klargøres. Der...

Bjerg-Vejrandøje – Lasiommata Petropolitana

Bjergvejrandøjen på latin Lasiommata Petropolitana er en sommerfugl af Takvingefamilien, som ikke ses i Danmark, men er ret almindelig over det meste...

Skov-Vejrandøje – Lasiommata Maera

Skov-vejrandøjen eller på latin Lasiommata Maera er en mindre sommerfugl fra takvingefamilien. Den er udbredt i store dele af Europa. Lige fra...