Sådan skaber du gode levevilkår for insekterne

RELATEREDE ARTIKLER

De fleste voksne mennesker kan huske, at der i deres barndom var masser af insekter som bier, sommerfugle og guldsmede. De seneste årtier er det dog gået ned ad bakke for bestanden. Her ser vi på, hvad man kan gøre, for at skabe gode levevilkår for insekterne, der udover at være smukke og fascinerende også har en vigtig funktion i naturen.  

Det nedadgående antal af vilde insekter bunder i, at mere og mere vild natur forsvinder til fordel for byggerier samtidig med at private haveejere i stigende grad efterspørger haver, der er nemme at passe og derfor primært har græs. Dermed er insekternes levesteder blevet indskrænkede, og der er derfor ikke længere så mange af dem. Måske har du i gamle dage selv prøvet at jage en smuk sommerfugl og endda blive ledt helt op på taget, hvor der i dag ingen sommerfugle er, men til gengæld tilstoppede tagrender, hvorfor det kan være nyttigt at søge efter et tagrenderenser tilbud

Anlæg bede med blomster og planter 

Som borger er det bedste man kan gøre at sørge for at have bede med blomster og planter i haven. Man kan tro, at der er meget arbejde forbundet med at have bede, men det behøver ikke være så besværligt. Med et godt bunddække kommer man ud over den værste lugning, og vælger man at plante stauder, passer bedene næsten sig selv.  

Genskab naturen med vilde områder 

Det er dog ikke kun de private haveejere, som må tage et ansvar for at sommerfugle og andre insekters har steder, de kan leve. Også det offentlige må se på, hvor man kan anlægge blomstermarker med f.eks. markblomster som tiltrækker insekterne. Ligeså kan private virksomheder være med til at hjælpe ved at udlægge noget af græsarealerne til blomsterenge eller vilde områder, som man overlader til naturen. 

Insekthoteller er overflødige 

I diverse trælasthandler og byggemarkeder kan man købe såkaldte insekthoteller, og mange synes da også, det er sjovt, men i realiteten i de unødvendige og et stunt, der kan tjenes penge på. Insekthoteller er overflødige, hvis man i stedet følger rådene ovenfor. For lader man naturen gå sin gang, er der rigeligt med levesteder for insekterne. Det kræver dog, at man giver plads til naturen med blomster og planter, hvor de kan leve.  

Således er der altså flere ting man kan gøre, hvad enten man er privat borger, virksomhed eller ansvarlig for offentlige områder, og alle kan altså være med, selv et par blomster i en altankasse bidrager til missionen. 

Læs også disse artikler

Hvordan finder man rav

På jagt efter rav i de stille morgentimer Der er mange friluftselskere der spørger: Hvordan finder man rav?...

Violet Perlemorsommerfugl – Boloria dia

Den violette perlemorsommerfugl er en sommerfugl fra takvingefamilien, som især er udbredt i det sydlige Europa. Den er ret sjælden i Danmark.

Foranderlig Blåfugl – Plebejus Idas

Foranderlig blåfugl eller på latinsk Plebejus idas er en sommerfugl af Blåfuglefamilien, der er udbredt i store dele af Asien, Europa og...