Skovrandøje – Pararge Aegeria

RELATEREDE ARTIKLER

Skovrandøjen – bedre kendt på latin som Pararge Aegeria er en mindre sommerfugl af Takvingefamilien. Den er ret så udbredt i Europa op til Lilleasien.

I Danmark er den ret almindelig især i de seneste 100 år, hvor du ser Skovrandøjen i alle slags skove – også de moderne og intensivt drevne. Den holder til i små lysninger, hvor hannerne opretter deres helt eget yngleterritorier, som de forsvarer mod alle indtrængende med een undtagelse – Hunskovrandøjer. Skulle en sådan komme forbi vil hannen forsøge at forføre hende med en duftsky der kommer fra hans duftskæl, som sidder på oversiden af forvingerne. Den flyver i Danmark fra det helt tidlige forår, omkring slutningen af marts og hen til efteråret omkring oktober.

Forekomst i Danmark
Skovrandøje har bredt sig til store dele af Danmark. Før da var den meget sjælden i landet. Nu findes den især i større antal på Øerne og i Østjylland.
Livscyklus
Æggene klækkes efter en uge. Nogle larver er udvokset efter to til tre uger, medens andre går i sommerdvale og først er klar efter to til tre måneder. Når larven er udvokset vil den forpuppe sig. Tidligt formede pupper udklækkes allerede efter to til fire uger, medens de sene pupper overvintrer til næste år. De halvvoksne larver kan også tåle at overvintre. På denne måde har skovrandøjen årligt to til tre generationer der overlapper hinanden.

Skovrandøje – Udseende

Sommerfuglen har karakteristiske flødefarvede lyse pletter på oversiden og vingefanget er mellem 3,5 til 4,4 cm, hvor hunnerne er naturligvis er størst, men den individuelle variation i farve og øjepletter er faktisk ikke så stor som for eksempel ved Engrandøjen.

Fakta om: Skovrandøje

Familie: Nymphalidae (Takvingefamilien)
Slægt: Pararge
Art: P. aegeria

Læs også disse artikler

Herorandøje – Coenonympha hero

Herorandøjen på latin Coenonympha Hero er en sommerfugl af Takvingefamilien. Den er mest set i Europa og har siden udbredt sig til...

5 ting du skal overveje, før du køber et halsbånd til din hund

Hvis du er på udkig efter et halsbånd til din hvalp, er der et par ting, du bør overveje, før du foretager købet. Lige...

Guide: De bedste aktiviteter i efterårsferien

Sommeren er lige så stille ved at forsvinde. For nogle mennesker, er det svært at acceptere, for andre tager de glædeligt imod...