Sørgekåbe – Nymphalis Antiopa

RELATEREDE ARTIKLER

Sørgekåben eller Nymphalis Antiopa – som den hedder på latin – er en sommerfugl af takvingefamilien. Den ses for det meste i lyse skove og fugtige enge, hvor dens foderplanter er træerne Pil og Birk er udbredte. De kan leve i op til to kilometers højde. Det er en af de sommerfugle, der ikke suger nektar fra blomster. Den får derimod sin næring fra moden frugt og træsaft.

Udbredelse
I Danmark er det som regel en ret sjælden sommergæst. Men det hænder at der nogle år – som for eksempel i sommeren i 1986 på Bornholm, hvor der på et lille område fandtes op mod 50.000 sørgekåber. Om de var indvandret eller om de var fostret på stedet står hen i det uvisse.

I både Sverige og Finland er sørgekåben ret almindelig udbredt, men i Norge, Danmark og England er den kun sjældent på besøg. Hvis du kommer du længere sydpå i Europa er den også ret så almindelig. Den findes overalt i den tempererede zone i Nordamerika og Asien.


Livscyklus
Æggene klækkes efter to til tre uger. Efter seks til syv uger som larve vil den forpuppe sig. Den er sort med fine hvide pletter og rustrøde pletter på ryggen. Puppen klækkes igen efter to til tre uger. Den er brungrå hængepuppe, som er fæstnet ind til foderplanten. De voksne sommerfugle overvintrer og bliver derefter først kønsmodne detefterfølgende forår. Der er derfor en generation af sørgekåber hvert år. De voksne sommerfugle ses i to perioder hver sommer fra april til maj og fra juli til september.

Sørgekåbe – Udseende

Sørgekåben er en af de sommerfugle der bare ikke kan forveksles med nogen andre sommerfugle – det gælder i hele verden. Den mørke og sortviolette farve på forsiden af vingerne bliver brudt af en meget tydelig og klar gul – eller hvis det er en ældre kan den være hvid – bort langs vingekanterne, hvilket gør sørgekåben helt unik. Langs borten ser du en række blå pletter. Vingefanget er seks til 7 cm.

Fakta om: Sørgekåbe

Familie: Nymphalidae (Takvingefamilien)
Slægt: Nymphalis
Art: N. antiopa

Læs også disse artikler

Græsrandøje – Maniola jurtina sommerfugl

Græsrandøje eller stort okseøje også på latin kaldt Maniola jurtina er en sommerfugl af Takvingefamilien. Det er Danmarks...

Kombiner udeliv og den moderne livsstil

Der er nok ingen, der tror, at det er usundt at bruge tid udenfor i naturen. Men i den moderne verden kan...

Buskrandøje – Pyronia tithonus

Buskrandøjen eller på latinb Pyronia Tithonus er en sommerfugl af Takvingefamilien, der i Europa er den eneste af slægten Pyronia. Den er...