Sortåret Hvidvinge – Aporia Crataegi

RELATEREDE ARTIKLER

Den sortårede hvidvinge også på latin kaldet Aporia Crataegi er en sommerfugl af Hvidvingefamilien. Den er en stor dagsommerfugl. som er ret udbredt i Europa og desuden forekommer i Europa og ikkemindst Nord- og Vestafrika. Den forekommer ligeledes i store dele af Asien. Den foretrækker skov, krat og levende hegn med Røn og Tjørn.Den kaldes derfor også Hvidtjørnens sommerfugl.

Forekomst i Danmark
I Danmark kan antallet af sommerfuglen svinge meget. De første sommerugle kommer i slutningen af maj og forvinder så i slutningen af juli eller starten af august. Den Sortårede Hvidvinge ses ofte i Jylland – særligt øst og syd for Limfjorden. Men for omkring 50 år siden var den mest udbredt på Øerne. Sommerfuglen er i fremgang – og den ses nu ofte på for eksempel Samsø, hvorfra den måske kan sprede sig til for eksempel Nordfyn.

Sortåret Hvidvinge – Udseende

Den er kun en smule større end den almindelige kålsommerfugl. Hvor hannen er tydeligt sort og hvid, så er hunnen mere med brunlige tegninger, og de hvide skæl kan være helt gnedet af. Dermed fremstår hunnen mere “gennemsigtig”. Hunnen er som det som regel er med sommerfugle noget større end hannen. Hvis du er helt nede i detaljen har hunnen mere afrundede vinger end hannen.

Livscyklus
Efter to til tre uger så klækker æggene. De mange larver lever derefter i små kolonier sammen på værtstræet. I efteråret spinder de bladene sammen og overvintrer flere larver tæt sammen. I foråret kommer larverne frem igen og spiser videre. Efter to uger som puppe kommer den voksne sommerfugl frem og er der frem til juni.

Fakta om: Sortåret Hvidvinge

Familie: Pieridae (Hvidvingefamilien)
Slægt: Aporia
Art: A. crataegi

Læs også disse artikler

Vandmanden styres af Uranus, planeten for overraskelse og kaos. Derfor kan vi forvente nogle uventede ændringer i vores liv.

  Er du klar til et eventyr? Gør dig klar til at omfavne det uventede, for Vandmanden-sæsonen er her! Denne stjernetegnsperiode styres af Uranus, overraskelsens...

Sådan revolutionerer el-ladcykler vores hverdag

El-ladcykler er ikke længere bare et modefænomen. De er blevet et populært og praktisk transportmiddel for mange.   El-ladcykler er ikke kun miljøvenlige, men de giver...

Dagpåfugleøje – Aglais Io

Dagpåfugleøje eller på latin Inachis io er en sommerfugl af Takvingefamilien, som er udbredt i næsten hele Europa og østpå helt...