Sortplettet Blåfugl – Phengaris Arion

RELATEREDE ARTIKLER

Sortplettet blåfugl på latin Phengaris Arion er en sommerfugl af blåfuglefamilien, der er udbredt i Europa og Asien. I Nordvesteuropa er den dog gået meget tilbage i antal i nyere tid. I særdeleshed i Danmark, hvor tendensen har været nedadgående gennem de sidste 200 år. Den Sortplettede Blåfugl findes i dag enkelte steder i Nordjylland og ganske få på Møn. Den lever på tørre overdrev (hvor der ikke gødes) og i og ved klitter, hvor værtsplanten Timian findes. Larven leves på stikmyrer – Myrmica som en parasit.

Arten blev beskrevet af selveste Carl von Linné i midten af 1700 tallet.

Sortplettet Blåfugl – Udseende

Med sit – for sommerfugle – enorme vingefang på omkring 4 cm. er sortplettet blåfugl den største af de danske blåfugle. Rundt om de blå for- og bagvinger har den en bred mørk søm. Den er og ses som lidt kraftigere hos hunnen. På forvingernes overside har den fem til seks sorte pletter. Det er dem der har givet arten deres navn. Det varierer dog en del, og det er ikke så sjældent at se eksemplarer, hvor pletterne helt mangler. Det ses især på Møn, hvor det anses at være gældende for cirka hver femte sortplettet blåfugl. På undersiden har arten også de markante sorte pletter med blågrøn metalglans for enden af bagvingen.

Livscyklus
Ægget lægges i blomsterhoveder af Timian og de klækker indenfor en uges tid. Derefter lever den lille larve af blomster og modnende frø. Derefter forlader den planten og lader sig adoptere af myrer af slægten Myrmica. De transporterer den nu 3 mm lange larve til myreboet. Her lever den som parasit af myrernes yngel indtil det efterfølgende forår. Den forpupper sig i myreboet for så at klække i den sidste halvdel af juni eller første halvdel af juli.

Fakta om: Sortplettet Blåfugl

Familie: Lycaenidae (Blåfuglefamilien)
Slægt: Phengaris
Art: P. arion

Læs også disse artikler

Bjerg-Vejrandøje – Lasiommata Petropolitana

Bjergvejrandøjen på latin Lasiommata Petropolitana er en sommerfugl af Takvingefamilien, som ikke ses i Danmark, men er ret almindelig over det meste...

Det Hvide C – Polygonia C-album sommerfugl

Det hvide C eller på latin bedre kendt som Polygonia c-album er en sommerfugl af Takvingefamilien, som holder til i skoven, hvor...

Oplev verden på tomme lommer

Du kommer langt med to ben og en rygsæk, men du kan komme – meget - længere. Du kan naturligvis vælge den...