Sortplettet Bredpande – Carterocephalus Silvicola

RELATEREDE ARTIKLER

Sortplettet bredpande på latin Carterocephalus Silvicolus er en del af den øvrige Bredpandefamilie. Det er et forsommerdyr, som ses fra sidst i maj til starten af juli. Den ses tit ses den sammen med rødlig Perlemorsommerfugl og den mindre Nældesommerfugl.

Udbredelse
Den Sortplettede Bredpande kom til Danmark for omkring 80 år siden. Det første eksemplar blev fundet under krigen i 1941 i området omkring Roden Skov på Lolland. Den findes den dag i dag på Østlolland, hvor den holder til i lysninger i skove og langs frodige vejkanter. Siden midten af 1980erne er den dog ikke observeret i Roden skov og arten kan være i tilbagegang. Udover Danmark findes den i Sydnorge, Sverige og det østlige Finland. Ellers forekommer den i Nordtyskland, Estland og Polen. Den findes derudover i de mere tempererede dele af Asien helt ned til området omkring Kamchatka.

Sortplettet Bredpande – Udseende

Der er stor forskel på hanner og hunner når det kommer til Sortplettet Bredpande. Hvor hannen er meget lysere end hunnen, så har den også kun små rester af de markante sorte pletter på oversiden af vingerne. Hunnen derimod er markant mørkere. Det fremgår også af fotoet ovenfor. Den har også helt tydelige markeringer. Vingefanget er omkring 2.5 – 3.0 cm for begge køn. Den Sortplettede Bredpande bliver ofte med gulplettet bredpande, der minder lidt om hunnen.

Livscyklus
Æggene lægges et af gangen på græs og det klækkes efter cirka to uger. Larven er græsgrøn og kamuflerer sig ved at spinde et græsblad om til et lille rør, hvor den overvintrer til næste år. Om foråret forpupper larven sig som de fleste andre sommerfuglelarver. Sidst i maj kommer den voksne sommerfugl frem fra puppen.

Fakta om: Sortplettet Bredpande

Familie: Hesperiidae (Bredpandefamilien)
Slægt: Carterocephalus
Art: C. silvicolus

Læs også disse artikler

Hvorfor slankekure ikke er den eneste måde at leve en sund livsstil på

Der er mange forskellige måder at leve sundt på, og slankekure er ikke den eneste måde at leve sundt på. Der er mange andre...

Perlemorrandøje – Coenonympha Arcania

Perlemorrandøje - der på latin går under navnet Coenonympha Arcania er en sommerfugl af den velkendte Takvingefamilie. Den er især udbredt i...

Sidste nyt om ulve i danmark

Det var for mange en oplevelse med ulve i Danmark og alle ville gerne høre det sidste...