Spættet Bredpande – Pyrgus malvae

RELATEREDE ARTIKLER

Den spættede bredpande eller som den hedder på latin Pyrgus Malvae er en sommerfugl af bredpandefamilien. Det er den mindste en de bredpandearter på kender til i Danmark. Den flyver i den periode hvor mælkebøtterne blomstrer – det vil sige fra starten af maj til først i juni. Den spættede bredpande har sit habitat på blomsterrige og fugtige steder. Den kan være lidt svær at få øje på, da den er lille og væver.

Den er bredt ligeligt fordelt ud i Danmark, men primært på Sjælland, Fyn og Jylland. Det vil sige at den ikke er at se på de mindre øer som Ærø og læsø og lidt større som Bornm. I starten af 1980erne forsvandt den pludselig fuldstændigt fra den sydlige de af Sjælland og dermed også Falster, Lolland og Møn. Siden da er der ikke fundet mange eksemplarer i dette område uden at man har fundet ud af hvorfor.

Spættet Bredpande – Udseende

Spættet bredpande er – som de andre bredpandearter – lille og anseelig med en vingefag der kun lige er 20–24 mm. Den er af slægten Pyrgus hvor det er svært at skelne den ene art fra dn anden. I Danmark har vi to arter af denne slægt. Det drejer sig om Fransk Bredpande og Spættet Bredpande, som er lette at skelne fra hinanden. Hvor Spættet Bredpande på overfladen kan ligne fransk bredpande kan den kendes på de særdeles tydelige hvide pletter på bagvingerne. Når sommerfuglen hviler eller suger sin nektar har den bredt sine vinger ud.

Livscyklus
I Danmark har spættet bredpande altid kun en enkelt generation per år. I modsætning til de sydligere himmelstrøg, hvor den som regel forekommer i to – og nogengange tre generationer. Den lægger sine æg på små bær som for eksempel skovjordbær. Omkring 10 dage efter kommer larven frem. Den lever i skjul. Først i et lille spind, som den har lavet på et blad. Senere laver den et lille “telt” af bladstumper. Efter cirka to måneder er larven udvokset – og forpupper sig.

Fakta om: Spættet Bredpande

Familie: Hesperiidae (Bredpandefamilien)
Slægt: Pyrgus
Art: P. malvae

Læs også disse artikler

Orange Høsommerfugl – Colias Crocea

Den orange høsommerfugl - der går under navnet Colias crocea på latin er en sommerfugl af Hvidvingefamilien. Den er særligt udbredt i...

Sortplettet Blåfugl – Phengaris Arion

Sortplettet blåfugl på latin Phengaris Arion er en sommerfugl af blåfuglefamilien, der er udbredt i Europa og Asien. I Nordvesteuropa er den...

Gul Høsommerfugl – Colias Hyale

Gul høsommerfugl som på latin hedder Colias hyale er en sommerfugl af Hvidvingefamilien. Den er særligt udbredt i Europa.