Spættet Bredpande – Pyrgus malvae

RELATEREDE ARTIKLER

Spættet bredpande eller på latin Pyrgus malvae er en sommerfugl af Bredpandefamilien, som er den mindste bredpandeart i Danmark.

Den ses når mælkebøtterne blomstrer det vil sige fra fra sidst i april til først i juni. Spættet bredpande holder til på de blomsterrige og gerne lidt våde steder. Den kan være svær at få øje på på, grundet dens lidt uanseelige størrelse og ikke mindst meget hurtige flaksende flugt.

Udbredelse
Den er ret almindeligt udbredt i hele Danmark, men mangler på nogle af de større øer, som for eksempel Anholt, Læsø, Ærø og Bornholm. I starten af 1980erne forsvandt sommerfuglen ret pludselig fuldstændigt på store dele af sjælland (mest i syd), samt Lolland, Falster og Møn. Siden da er der kun fundet ganske få individer i dette relativt store område. Ingen ved på nuværende tidspunkt hvad denne tilbagegang skyldtes.

Arten er særdeled udbredt i Europa og øst til den tempererede del af Asien.

Livscyklus
I Danmark har spættet bredpande en enkelt generation om året, hvilket er i modsætning til sydpå, hvor den findes i to generationer. Den lægger sine æg på Skovjordbær. Efter ti til tolv dage kommer larven frem. Den lever i skjul – først i et lille spind, som den selv har lavet på et blad, senere – i et lille telt formet af bladstykker. Efter et til to måneder er larven udvokset og vil forpuppe sig. Puppen overvintrer helt fra august til maj, hvorefter den voksne sommerfugl kigger frem.

Spættet Bredpande – Udseende

Spættet Bredpande er som de andre bredpandearter meget lille og med et vingefang på sølle 20 til 24 mm. Den tilhører slægten Pyrgus, hvor de mange arter er svære at skelne fra hinanden. Men i Danmark har vi heldigvis kun to arter fra denne slægt – Spættet Bredpande og Fransk Bredpande som er nemme at kende fra hinanden. Forskellen ligger i de tydelige hvide pletter på bagvingerne. Variationen i de hvide pletter på vingerne er ret stor indenfor arten. Når sommerfuglen suger deres nektar eller er hvilende stilling, så sidder de med vidt udbredte vinger.

Fakta om: Spættet Bredpande

Familie: Hesperiidae (Bredpandefamilien)
Slægt: Pyrgus
Art: P. malvae

Læs også disse artikler

Engblåfugl – Cyaniris semiargus

Engblåfugl eller på latinsk Polyommatus Semiargus er en sommerfugl af Blåfuglefamilien. Den er især udbredt i Europa og steder i Nordvestafrika...

Rollen af BMI i vellykket vægttab: Strategier for at indarbejde det i din plan

At tabe sig kan virke som en udfordrende opgave, men det er vigtigt at huske på, at din krops unikke sammensætning og behov spiller...

Hvor mange edderkopper spiser man om året?

Du har helt sikkert hørt om myten med, at hvor mange edderkopper spiser man om dagen. Eller...