Svalehale – Papilio machaon

RELATEREDE ARTIKLER

Papilio Machaon, som på dansk hedder Svalehalen er en sommerfugl, som er udbredt henover den Nordlige halvkugle og elsker subtropisk til næsten arktisk klima. Svalehalen foretrækker moser, enge og skovsøer ved planter som Kærsvovlrod og Angelik.

Svalehalen i Danmark


Svalehalen har ikke været set i Danmark siden 1978. Da den fandtes i Danmark, der kunne du møde den det meste af sommeren. I de varme år optrådte der altid en 2. generation herefter, der havde tilpasset sig og som først forsvandt hen i august. Den ses stadig næsten hvert eneste år i Danmark, men kun som en flygtig besøgende fra Sverige eller Tyskland.

I 2016 kunne Inspektør Morten D. D. Hansen (Det Naturhistoriske Museum) erklære arten for genopstået her i Danmark på grund af talrige tilsynekomster.

Svalehale – Udseende

Svalehalen er særdeles karakteristisk. Den kan ikke forveksles med andre sommerfugle. Dens vingefang er omkring 8 cm, men kan variere en del – fra små 5 cm til hele 9 cm. Derudover har den lange og meget tydelige haler på bagvingerne. Den har tydelige gule og sorte tegninger. Men den klare gule farve kan gå helt fra næsten hvid til en lidt bleg orange. På bagvingerne er der pletter i en blå metalskinnende nuance. Nogle sommerfugle har også orangerøde pletter.

Livscyklus for Svalehalen


I Danmark har svalehalen som udgangspunkt kun en enkelt generation eller cyklus, men som nævnt tidligereså kan der i varme år kunne optræde en 2. generation. I Sydeuropa hvor der er langt varmere miljø, så hænder det at der er helt op til tre generationer. De lægger deres æg i blomsten Kærsvovlrod hvorefter de en uge senere klækkes. Larven er stor og citrongul med flotte sort-grønne striber.

Fakta om – Svalehale

Familie: Papilionidae (Svalehalefamilien)
Slægt: Papilio
Art: P. machaon

Læs også disse artikler

Bjerg-Vejrandøje – Lasiommata Petropolitana

Bjergvejrandøjen på latin Lasiommata Petropolitana er en sommerfugl af Takvingefamilien, som ikke ses i Danmark, men er ret almindelig over det meste...

Grønbroget Kålsommerfugl – Pontia daplidice

Grønbroget kålsommerfugl på latin Pontia daplidice er en sommerfugl af Hvidvingefamilien. Den ses flyvende på strande og brakmarker. Den fortrække bar jord...

Mest almindelige fugle i Danmark

Selv de mest almindelige fugle i Danmark er med til at gøre skovturen med børn til en stor oplevelse. For skoven byder...