Ensianblåfugl – Phengaris Alcon

RELATEREDE ARTIKLER

Ensianblåfuglen eller på latinsk – Phengaris Alcon er en sommerfugl af Blåfuglefamilien. Den er udbredt i Europa, hvor den især er set i Mellemeuropa og det nordlige Asien.

I Danmark er den oftest iagttaget på Læsø og langs den jyske vestkyst op mod Skagen. Den er ikke observeret andre steder i landet. Dens larver lever på planten Klokke-ensian og har et tæt forhold til visse arter af Myrmica – som er stikmyrer.

Livscyklus
Ensianblåfuglens larve gennemgår tre hudskifter og derefter lader den sig dumpe ned på jorden. Her bliver den opsamlet af stikmyrer af typen Myrmica Rubra eller Myrmica Ruginodis. Da sommerfuglelarven efterligner duften af myrernes egne larver. De bliver dermed båret med ned i boet. Den har for myrerne så god en duft, at de uden videre bliver fodret af arbejdere. De bliver i boet op til et år indtil de har forpuppet sig, og så forlader de boet som sommerfugle.

Ensianblåfugl – Udseende

Ensianblåfugl har stor lighed med Sortplettet Blåfugl og Isblåfugl. Hunnen har til gengæld mindre blå overside og de sorte pletter er mindre og mere sammenflydende end hos den Sortplettede Blåfugl. Hannen kan kendes på at være endnu større og har en mat blå farve. Det kan dog variere fra den himmelblå til den violetblå. Undersiden hos begge køn er dog mere brun og med langt svagere pletter end hos sortplettet blåfugl. Der kan dog være meget stor variation i udseendet.

Fakta om: Ensianblåfugl

Familie: Lycaenidae (Blåfugle)
Slægt: Phengaris
Art: P. alcon

Læs også disse artikler

Book tidligt for at få en perfekt ferie

Er du på udkig efter at booke en skiferie, men vil du ikke risikere vejret? Tjek nogle af de højeste skisportssteder i Europa! Når...

Brun Pletvinge – Melitaea Athalia

Brun pletvinge eller på latin Mellicta Athalia er en sommerfugl af Takvingefamilien, som er vidt udbredt i Europa og gennem Asien.

Brunlig Perlemorsommerfugl – Boloria selene

Brunlig perlemorsommerfugl eller på latin bedre kendt som Boloria Selene er en sommerfugl af Takvingefamilien. Den er i Europa og ikke mindst...