Bjerg-Vejrandøje – Lasiommata Petropolitana

RELATEREDE ARTIKLER

Bjergvejrandøjen på latin Lasiommata Petropolitana er en sommerfugl af Takvingefamilien, som ikke ses i Danmark, men er ret almindelig over det meste af det øvrige Europa. Den findes i Sverige så tæt på som i Skåne. Østpå findes den blandt andet i Rusland. Bjergvejrandøjen holder til i stenede steder og åbne skove, på stendiger og i grusgrave, samt rabatter langs vejene. Det er lidt af et mysterium hvorfor den ikke er i Danmark. Den flyver fra midt i maj til sidst i juni.

Livscyklus
Bjergvejrandøjen har en enkelt generation henover sommeren. Deres æg klækkes efter en til to uger. Efter fire til seks uger er larven udvokset og er da omkring 3 cm lang. Når larven er udvokset vil den forpuppe sig. Larven overvintrer i puppen og det er først efter 10 måneder at den voksne sommerfugl klækkes.

Bjerg-Vejrandøje – Udseende

Bjergvejrandøjen ligner rigtigt meget Skovvejrandøjen, men Bjergvejrandøjen er noget mindre med et vingefang på kun 34 – 44 mm. Bjergvejrandøjen har også en noget tidligere flyvetid. Bjergvejrandøjen har helt tydelige striber på tværs hen over for- og bagvingen og en meget markant øjeplet på forvingen med små ekstra pletter omkring sig.

Fakta om: Bjerg-Vejrandøje

Familie: Nymphalidae (Takvingefamilien)
Slægt: Lasiommata
Art: L. petropolitana

Læs også disse artikler

Rollen af BMI i vellykket vægttab: Strategier for at indarbejde det i din plan

At tabe sig kan virke som en udfordrende opgave, men det er vigtigt at huske på, at din krops unikke sammensætning og behov spiller...

Kombiner udeliv og den moderne livsstil

Der er nok ingen, der tror, at det er usundt at bruge tid udenfor i naturen. Men i den moderne verden kan...

Hugorme og giftige slanger i danmark

Hugormen i sin favorit position Er du en af de mange der elsker at vandre i naturen, men...