Gråbåndet Bredpande – Erynnis tages

RELATEREDE ARTIKLER

Gråbåndet bredpande på latin Erynnis Tages er en sommerfugl af Bredpandefamilien, der holder til i små mindre kolonier ved sandet jord som for eksempel overdrev, heder og klitter. Du kan møde den gråbåndede bredpande fra den sidste halvdel af maj og til starten af juli. Sydligere kan den findes med en 2. generation, der kan ses helt ind i august.

Den gråbåndede bredpande har en særlig måde at overnatte på. Den sætter sig på en stængel og folder vingerne og vender vingerne så oversiden vender opad hvilket er det samme en hvilende natsværmer gør. Det er unikt blandt de danske dagsommerfugl, at indtage denne vingestilling i hvile.

Udbredelse
Sommerfuglen er i løbet af ret kort tid gået meget tilbage i Danmark. Den findes kun i Jylland og på Læsø. Derudover er der en svindende isoleret bestand på Melby Overdrev. I resten af Europa findes den heldigvis overalt. Der er naturligvis en undtagelse – nemlig øerne i Middelhavet. I Holland er sommerfuglen stort set uddød. Desuden findes arten østpå gennem Lilleasien over Rusland til Kina.
Livscyklus
Ægget er gult eller lysegrønt og det skifter hurtigt farve til rigtigt orange appelsinfarvet. Efter cirka to uger klækkes det. Larven lever derefter i et lille skjul der er spundet af Kællingetandens blade. I august spinder larven sit sidste bladskjul, hvor den overvintrer i og til næste forår forpupper sig i. Efter cirka en måned, så klækker puppen og den voksne sommerfugl gør sig klar til at flyve ud i verden.

Gråbåndet Bredpande – Udseende

Gråbåndet bredpande er en af de mest mindste og uanselige arter af sommerfugle i Danmark. Vingefanget er kun på sølle 24–29 mm. Sommerfuglen er brun og lidt anonym med svage lysere partier og små prikker i gråt og beige.

Fakta om: Gråbåndet Bredpande

Familie: Hesperiidae (Bredpandefamilien)
Slægt: Erynnis
Art: E. tages

Læs også disse artikler

Blåhale – Favonius quercus

Blåhale eller på latin Neozephyrus Quercus er en sommerfugl, der er særligt knyttet til Egekronerne. Den er vidt udbredt i Europa,...

Sortplettet Blåfugl – Phengaris Arion

Sortplettet blåfugl på latin Phengaris Arion er en sommerfugl af blåfuglefamilien, der er udbredt i Europa og Asien. I Nordvesteuropa er den...

Giv skrotbilens reservedele vinger

Hvis ens bil er ved at være et affløjet eksemplar, så er det tid til at finde en måde at afvikle den på,...