Mnemosyne – Parnassius Mnemosyne

RELATEREDE ARTIKLER

Mnemosyne eller på latin Parnassius mnemosyne er en sommerfugl af Svalehalefamilien. Den er spredt udbredt i hele Europa. Den findes også i Tyrkiet, Rusland, Iran, Kaukasus og Centralasien.

Forekomst i Danmark
Arten er desværre uddød i Danmark. Her blev den sidst set 5. juni 1961. Dengang holdt den til i lysninger i løvskov hvor den kunne ses fra starten af juni til juli. Den er muligvis forsvundet som en konsekvens af fredskovsforordningen. Den forbød græsning i danske skove. Græsning som tidligere havde været en fordel for specielt en alsidig bundvegetation. Planten der hedder Liden(lille) Lærkespore var en af mange planter, der dengang nød godt af græsningen. Det var netop denne plante som var mnemosynens allervigtigste foder i Danmark.
Livscyklus
Deres æg lægges op og overvintrer til starten af april året efter, hvor det klækkes. Larven finder så en Liden Lærkespore og lever derefter af og fra planten indtil den er helt udvokset. Det varer cirka en måned. Herefter forpupper den sig i de nærtliggende visne blade og klækkes efter tre til fire uger.

Mnemosyne – Udseende

Mnemosyne er cirka på størrelse med den Sortårede Hvidvinge. Men den har ret tydelige sorte pletter på kanterne ude på forvingerne. På selvsamme spidser af forvingerne op langs sømmen findes et glasklart og gennemsigtigt felt. Den er i familie med sommerfuglen Apollo, men her mangler de tydelige sorte pletter og ikke mindst de røde øjepletter. Derudover er Mnemosynen noget mindre. Hunnen har til forskel for hannen en glinsende og sort bagkrop, hvor hannens bagkrop er besat med små grå hår.

Fakta om: Mnemosyne

Familie: Papilionidae (Svalehalefamilien)
Slægt: Parnassius
Art: P. mnemosyne

Læs også disse artikler

Sådan holder du din arbejdsplads ren og ryddelig

Det er ingen hemmelighed, at en ren og ryddelig arbejdsplads er mere produktiv end en, der er rodet og uoverskuelig. Undersøgelser har faktisk vist,...

Iris – Apatura iris sommerfugl

Iris eller på latin Apatura Iris er en sommerfugl af Takvingefamilien, der er udbredt i Mellemeuropa fra Frankrig og helt over til...

Når vejret er vådt og der alligevel ikke er nogle sommerfugle at finde

Du ved helt sikkert at der er flest flotte sommerfugle at finde når solen skinner udenfor og det er lunt og dejligt...