Aurora Anthocharis cardamines – Sommerfugl

RELATEREDE ARTIKLER

Aurora eller på latin bedre kendt som Anthocharis Cardamines, er en sommerfugl af Hvidvingefamilien. Aurora er den sommerfugl i Danmark, hvor hannen er nemmest genkendelig med meget iøjnefaldende orange forvingespidser. Den findes overalt på blomsterrige og ikke mindst våde enge. Men den kan også ses i almindelige haver, hvor Løgkarse – som er dens værtsplante – findes. Sommerfuglen er en vaskeægte bebuder af forøret med en start flyvetid i i april. Den kommer først rigtigt udi stort omfang samtidig med at mælkebøtterne springer ud. hvilket – næsten altid – er i maj.

Udbredelse
Arten er særdeles udbredt i Europa og i de mere tempererede dele af særligt Asien. Det meste af Danmark ser masser af Aurora. Der er dog et smalt bælte langs den jyske vestkyst som er helt særligt ved slet ikke at have nogen Auroraer. Bæltet ligger fra fra Hanstholm til Esbjerg.
Livscyklus
Dens æg bliver lagt i foråret på de blomster eller de unge skulper af korsblomstrede planter. Ægget er ledt genkende specielt og helt teglrødt. De klækkes efter fem til seks dage og det er hurtigt. Deres larver lever især af de nærtliggende planters blomster og særligt deres frøskulper. Men skulle de slippe op, så spises også stængel og blade. Det er en rigtig grovæder. Undersøgelser har på vist, at en plante skal være helt og ligetilpas stor, så at larven kan overleve, og Skulperne skal have den helt rigtige alder, for at larven kan æde dem. Hunnen skal derfor udvælge værtsplanterne med særligt omhu og kun lægge et – og kun et – enkelt æg på hver plante. Når larven så er udvokset efter to til tre uger, forpupper den sig. Puppen vil så overvintre og æggene klækkes næste forår omkring april.

Aurora Anthocharis cardamines – Udseende

Aurorahannen er særdeles nem at kende på de orangegule farvede forvingespidser. Bagvingerne er på undersiden farvet flot i en mosaik af olivengrønt og hvidt. Hunnen er meget sværere at kende fra Kålsommerfuglen. Da den mangler den orange tegning. Men hun kan kendes på den olivengrønne mosaik på bagsiden af bagvingerne, og hendes vinger er mere afrundede. Hunnernes vingefang er omkring fire til fem cm større end hannernes, hvilket er ret normalt. Som vanligt er sommerfuglens vingefang liggende imellem fire til 5 cm. Der er også set at der er kommet dværgformer.

Fakta om: Aurora Anthocharis cardamines

Familie: Pieridae (Hvidvingefamilien)
Slægt: Anthocharis
Art: A. cardamines

Læs også disse artikler

Perler til ørerne: En dybdegående kig på forskellige typer øreringe med perler

Øreringe med perler er en tidløs klassiker, der går aldrig af mode. Perleøreringe kan have forskellige former, størrelser og stilarter, fra simple studs til...

Markperlemorsommerfugl – Speyeria aglaja

Markperlemorsommerfugl eller på latisk Argynnis aglaja er en sommerfugl af Takvingefamilien. Den er den mest udbredte Perlemorsommerfugl i hele Europa. Den ses...

Rødplettet Blåfugl – Aricia agestis

Rødplettet blåfugl eller på latin Aricia agestis er en sommerfugl af Blåfuglefamilien, som er vidt udbredt i Europa og og Asien.